
Als ik de dood en de liefde betekenis kan geven, dan zal mijn leven veranderen. Misschien kan ik met de liefde aan de dood ontsnappen. Dat dacht ik toen ik deze foto zag, van de twee geliefden die al vijfduizend jaar naast elkaar liggen bij de Italiaanse stad Mantua. Ze staan bekend als de Valentijn-skeletten, en ze zijn dan wel dood, maar stralen nog steeds liefde uit.
Over de oorsprong van Valentijnsdag doen verschillende verhalen de ronde. Eén van de meest waarschijnlijke is het verhaal van priester Valentinus, die op 14 februari 270 in Rome werd onthoofd omdat hij in het geheim huwelijken van soldaten voltrok, terwijl soldaten van de keizer niet mochten trouwen. Later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk en 14 februari werd een feestdag Wat normaal niet kon, namelijk openlijk je liefde uiten, mocht op deze dag wel. Iedereen kon zijn geliefde ongestraft verrassen met een gedicht of een cadeau.
Grappig is dat in het oude Perzië rond die tijd een gelijksoortig feest bestond: ‘de dag waarop de mannen gevangen worden’.
De ‘dag waarop de mannen gevangen worden’ was de enige dag waarop vrouwen vrij waren. Omdat ze het hele jaar voor hun mannen gezorgd hadden en trouw waren geweest, hadden ze op die dag alle vrijheid. Ze mochten de man die ze leuk vonden kiezen en de hele dag met hem zijn. Ongetrouwde vrouwen konden op die dag hun toekomstige partner kiezen.
De oude Perzen dachten dat ze met het feest moeder aarde konden stimuleren om aan het begin van lente het leven te herstellen en de gewassen opnieuw te laten groeien. Het was dus een feest van vruchtbaarheid, of anders gezegd: het feest waarop gevierd werd dat het leven, gesymboliseerd door de liefde van de vrouwen, de dood overwint.Het is de reden dat in die dag de mannen mochten niet kiezen.
In het huidige Iran is zo’n feest ondenkbaar. In Nederland hebben we meer vrijheid en zijn mannen en vrouwen gelijkwaardig, dus mogen we op 14 februari allemaal onze geliefde verrassen met een gedicht of een cadeau. Nu maar hopen dat mijn vrouw weer voor mij kiest! Wie weet!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten