Op 22 augustus 2009 om 8 uur ’s ochtends werd prof. Mohammed Maleki gearresteerd. Tussen 1978 tot 1980 was hij directeur van de universiteit van Teheran. Hij heeft in Iran voeding en diëeetiek gestudeerd en daarna in Oostenrijk en Engeland verder gestudeerd. In 1981 werden alle universiteiten gesloten en hij werd gearresteerd. Hij zat 5 jaar vast en toen hij vrij kwam begon hij op vrije universiteit les te geven. Daar werd hij ook ontslagen. Vanaf 1986 is hij thuis en ondanks alle uitnodigingen van westerse universiteiten mag hij het land niet uit.
Het radiostation Deutshe Welle /Farsi heeft op 22 augustus 2009 een interview gehad met zijn vrouw over zijn arrestatie. Hieronder de vertaling van die interview. Het radiostation is op de hoogte dat dit interview in het Nederlands vertaald zal worden:

Hoe hebben ze uw man gearresteerd?
Het was 8 uur ’s ochtends, we waren nog aan het slapen. Mijn man heeft terminale kanker, een hartaandoening en diabetes. Hij heeft zwakke benen en ligt meestal in bed. Ik deed de deur open, een man zette zijn voet tussen de deur en wilde binnen komen. Met een dreigende houding zei hij : waar is hij, wij willen hem meenemen. Ik zei: zo werkt het niet. hebben jullie ook een brief van justitie? Want normaal komen jullie zomaar binnen en zetten jullie iets illegaals in onze huis en dan gebruiken jullie dat later als bewijs. Ik weet niet wat jullie in mijn huis willen verstoppen.
Hadden ze een arrestatiebevel van justitie?
Ze hadden een gewone brief en die lieten ze zien.
Wat stond er in die brief?
Ik had geen bril bij me, tegelijkertijd kwam mijn man eraan, las de brief en liet de mensen binnen komen.
Met hoeveel mensen waren ze?
Er waren 5 mensen. Die onaardige man plus drie andere jonge mensen plus een oude aardige man. Ze hebben het hele huis onderzocht. Ik werd boos en zei: komen jullie om hem mee te nemen of willen jullie in mijn huis rommelen. De aardige man zei dat ze ook de computer moesten meenemen. Ik weigerde en zei ik ken jullie goed, jullie gaan iets in onze computer zetten en daarna als bewijsstuk gebruiken
Hebben ze ook andere dingen meegenomen?
Ja, zijn mobiele telefoon. Ze hebben ook naar mijn mobiele telefoon gekeken maar toen ze zagen dat die al maandenlang niet gebruikt was, gaven ze mij die terug .
Ze hebben ook een paar boeken van mijn man meegenomen. Ik zei: jullie zijn te laat want bij eerdere arrestaties zijn alle goede boeken in beslag genomen en die boeken zijn allemaal boeken die legaal zijn.
Wat was de reden van arrestatie?
Geen idee. Ze hebben ook de reciever van de satelliet meegenomen. Ik zei waarom? Ze zeiden: jullie kijken naar de beelden van Iraanse jongeren. Ik zei: dus jullie zijn bang voor die jongeren. Die onaardige man zei: nee wij zijn niet bang. je man werkt ook voor buitenlanders. Ik zei : dat is niet zo.
En wat gebeurde daarna?
De hele tijd waren ze aan het filmen. Ze hebben het hele huis gefilmd. Tijdens het filmen heb ik tegen mijn man gezegd: je moet snel toegeven. Wat ze willen zeg het maar gewoon. Ze geloven niet dat je afgelopen maanden ziek bent geweest. Ze geloven niet dat je niet meer actief bent en dat je zelfs niet gestemd hebt. Daarna hebben twee personen hem bij de armen genomen.
Hebben ze gezegd waar hij heen gebracht zou worden?
Naar de geheime dienst, naar dhr Haddad. Ik zei: zeg tegen dhr Haddad dat de hele geheime dienst bang is voor mijn man, twee mensen zijn nodig om hem mee te nemen.
Heeft dhr Malaki ook iets gezegd?
Ja. Hij zei: ik wil jullie bedanken dat ik met jullie mee mag komen. Als ik ziek in bed dood ga dan heb ik een schuldgevoel, maar als ik in gevangenis sterf, dan zullen de jongeren trots zijn op mij.
En de laatste vraag, wat is uw gevoel?
Ik ben gewend aan dit soort dingen. In 1981 hebben ze veel privé dingen en zelfs documenten van mij meegenomen. Mijn geboorteakte, rijbewijs, verzekering schriften enz. ik krijg ze nooit meer terug. Ik moest alles op nieuw aanvragen. Dat is mijn leven in dit land.
En wat ik ter afsluiting wil zeggen: als zijn vrouw die 50 jaar bij hem is geweest zeg ik: hij probeerde altijd iedereen te helpen maar hij is nooit van een partij geweest.
Redactie: Mieke Noorda